5. mai 2010

Kodune kohupiim

Nagu jogurtiteemas juba mainitud, on mind tabanud suur maapiimahullus ja tõsine sõltuvus isetehtud kodusest kohupiimast. Kuna kasutan värsket piima, jääb kohupiima maise selline hõrk, puhas, mahe, üldsegi mitte hapukas. 2 liitrist piimast saab ca 450g kohupiima ja sellest jätkub minule täpselt kaheks päevaks :). Poest ostetud kohupiima enam ei taha ja ei möödu ka palju päevi, kus saan kohupiimata olla...
Olen proovinud teha ka poes müüdavast 3.5% piimast ja tulemus tuleb üsnagi sarnane. Niiet vabalt võib kasutada ka poepiima.

Kes proovib, ei kahetse. 450g kohupiima hinnaks tuleb 2 l piima hind (minu puhul 12 krooni).
Algne idee on jällegi pärit siit.


2 liitrit maapiima (või 3.5% poepiima)
400 ml maitsestamata jogurtit või hapupiima

Sega piima ja jogurt/hapupiim ning aseta pakuspõhjalisse suurde potti. Aja segu keema. Enne keemaminemist oleks hea segu segada, et piim põhja ei kõrbeks, kuid kui kalgendumisprotsess on juba alanud, tuleks segamine lõpetada, muidu muutub kohupiima tere liiga peenikeseks. Keeta 2-3 minutit, kuni piim on täielikult kalgendunud. Kalgend valada sõelale ja lasta nõrguda. Mida pikem on nõrutusaeg, seda kuivem ja tihkem jääb kohupiim. Mina nõrutan ainult niikaua, et tõesti suur vadak välja nõrguks. Maksimaalselt 10min, siis jääb selline mahlasem ja suureteralisem tulemus.
Vadakut on hea kasutada näiteks pannkoogitaignas piima asemel (tulevad tõesti imelised, hõrgud pannkoogid) või erinevate saialaadsete küpsetiste sees.

0 comments:

Postita kommentaar

Related Posts with Thumbnails