3. mai 2010

Kodutehtud jogurt

Kõik sai alguse avastusest, et minu kodu lähedal käib kaks korda nädalas piimamees ja toob ehtsat maapiima, mis on kõigele lisaks ka veel odavam kui poes müüdav piim. Mis võiks olla parem, kui värske piim otse talunikult, sulle veel praktiliselt koju kätte tooduna. Sõbranna Kreete levitas koheselt ka infot, et kodus on äärmiselt lihtne teha ise jogurtit, kohupiima ning toorjuustu. Ja nüüdsest toon igal nädalal piimamehelt 12 liitrit piima ning pidevalt töötab väikene kodune meierei. Tegelikult on jogurti-kohupiima-toorjuustu tegemine äärmiselt lihtne ning võtab vähe aega. Enda tehtud jogurt maitseb aga imeliselt, on tervislik, ei sisalda liigselt suhkrut ja on täielikult igasuguste e-ainete vaba. Vaadake poes müüdavate jogurtite pakendeid ja lugege kokku, mitu e-d leiate! Lisaks on kodune jogurt ka odav. Minu jogurtiliiter läheb maksma 6 krooni (eeldusel muidugi, et kasutan maitsestamiseks omasid säilitatud marju).
Hetkel olen oma jogurtist ja kohupiimast täielikus sõltuvuses ning ei saa üldse aru, miks ma neid juba varem ise ei teinud!


1 liiter piima (soovitatavalt maapiim, kuid sobib ka 3.5% "poepiim")
1.5 dl jogurtijuuretist.

Jogurtijuuretiseks sobib alguses ka mõni tööstuslik maitsestamata jogurt. Poes müüdavatest peaksid sobima Gefilus ja Farmi. Jälgida tuleks, et ei oleks kasutatud paksendajaid ega muid lisaaineid. Loomulikult sobivad talujogurtid, näiteks Nopri ja Pajumäe poolt pakutavad.

Kuumuta pakuspõhjalises potis piim 45-55 kraadini (kui termomeetrit ei ole, on indikaatoriks enda väike sõrm. Kui piim juba kergelt aurab, kuid sõrme kannatab veel piima sisse pista, on kuumus paras). Lisa kuumutatud piimale toasoe juuretis. Sega ning aseta pott sooja kohta (või toatemperatuurile teki alla peidetuna) seisma 8-9 tunniks. Sel ajal ei tohi jogurtit liigutada, muidu läheb ta tükki. Valmis jogurt sega läbi ja aseta külmkappi, kus ta edasi pakseneb. Eralda juuretis uueks jogurtiteoks ning ülejäänu maitsesta soovi kohaselt. Mina kasutan enamasti koduseid külmutatud marju (mustikad, mustsõstrad, astelpajud, jõhvikad, maasikad). Panen ca 2 dl marju kaussi, lisan veidi suhkrut (olenevalt marjade hapususest 2-3 sl) ning jogurtit ja suristan need saumiksriga ühtlaseks (marju ei pea isegi sulatama). Saadud segu segan kokku ülejäänud jogurtiga.
Jogurtijuuretis säilib külmkapis 3-5 päeva.

/prindi retsept/

0 comments:

Postita kommentaar

Related Posts with Thumbnails