Selleks, et leivajuuretis ikka säiliks, teen koos ühe leiva ja ühe sepiku. Ainult sepiku tegemisel ei saaks enam uut juuretist võtta.
Eeltaigen:
Leivajuuretis
1 liiter sooja vett
4 sl linnaseekstrakti (maltoosat)
5 dl rukkijahu
Taigen: kogused poolele eeltaignale lisamiseks
3 tl soola
1 dl suhkrut
7-8 dl (täistera) nisujahu
2 peotäit rukkikliisid
soovi korral veidi rukkijahu
Peale:
1 munavalge
100 g kõrvitsaseemneid
Eeltaigen valmistada täpselt samamoodi kui leiva küpsetamiseks: juuretis segada käesooja veega, lisada jahu ja maltoosa. Segada/kloppida kõik korralikult segamini, katta kauss kaanega ja asetada see sooja kohta hapnema 12-ks tunniks.
Hapnenud eeltaignale on tekkinud peale ilus paks "kaljavaht". Eeltaigen jagada pooleks kahte kaussi. Ühte valmistada leivataigen, teise sepik.
Sepiku jaoks segada eeltaignale juurde sool, suhkur, nisujahu ja rukkikliid, sõtkuda korralikult ja vormida taignast pätsike. Kuna pätsike kipub väga kerkima, olen ta siiski pannud kõrgete äärtega ahjuvormi, sest muidu oleks ta ühtlase õhukese kihina ahjuplaadil laiali :)
Asetada sooja ja pimedasse (räti alla) kerkima 2-3 tunniks. Kerkinud pätsike määrida kergelt lahti klopitud munavalgega ja katta kõrvitsaseemnetega.
Küpsetada ahjus järgnevatel temperatuuridel
250 kraadi: 20 min
225 kraadi: 15 min
200 kraadi 15-20min
180 kraadi: lõpuni (ca 30min)
Vahepeal niisutada sepikut veega. Lasta ahjust välja võttes 20min vormis kuiva räti all jahtuda, võtta seejärel vormist välja ja katta niiske rätikuga.
Ülejäänud poolest eeltaignast valmistada leivataigen ja küpsetada leib.
0 comments:
Postita kommentaar