10. mai 2010

Juuretisega küpsetatud sepik kõrvitsaseemnekattega

Leivategu on meie peres juba üsna vana ja tavaline tegemine. Et seda põnevamaks teha, proovisin küpsetada ühe leiva asemel hoopis sepiku. Pärmi ma selleks kasutada ei soovinud, kuid juuretisega sai ka täitsa sepikumoodi tulemuse. Kuna rukkimaitse on ikka väga intensiivne, siis olen aru saanud, et kui juuretis on rukkijahuga kääritatud, tuleb ülejäänud jahuna lisada peaaegu kogu ulatuses nisujahu. Muidu tuleb ikka väga leivamaitseline sepik. Päris õiget sepikut ikka juuretisega ei saa või siis ei ole ma seda nippi veel avastanud. Aga nisujahu saab juuretisest nii palju võimu, et kerkimine on meeletu. Mingisugust pätsikest vormida on praktiliselt võimatu, ikka voolab taigen mööda vormi laiali :)
Selleks, et leivajuuretis ikka säiliks, teen koos ühe leiva ja ühe sepiku. Ainult sepiku tegemisel ei saaks enam uut juuretist võtta.


Eeltaigen:
Leivajuuretis
1 liiter sooja vett
4 sl linnaseekstrakti (maltoosat)
5 dl rukkijahu

Taigen: kogused poolele eeltaignale lisamiseks
3 tl soola
1 dl suhkrut
7-8 dl (täistera) nisujahu
2 peotäit rukkikliisid
soovi korral veidi rukkijahu
Peale:
1 munavalge
100 g kõrvitsaseemneid

Eeltaigen valmistada täpselt samamoodi kui leiva küpsetamiseks: juuretis segada käesooja veega, lisada jahu ja maltoosa. Segada/kloppida kõik korralikult segamini, katta kauss kaanega ja asetada see sooja kohta hapnema 12-ks tunniks.

Hapnenud eeltaignale on tekkinud peale ilus paks "kaljavaht". Eeltaigen jagada pooleks kahte kaussi. Ühte valmistada leivataigen, teise sepik.
Sepiku jaoks segada eeltaignale juurde sool, suhkur, nisujahu ja rukkikliid, sõtkuda korralikult ja vormida taignast pätsike. Kuna pätsike kipub väga kerkima, olen ta siiski pannud kõrgete äärtega ahjuvormi, sest muidu oleks ta ühtlase õhukese kihina ahjuplaadil laiali :) 
Asetada sooja ja pimedasse (räti alla) kerkima 2-3 tunniks. Kerkinud pätsike määrida kergelt lahti klopitud munavalgega ja katta kõrvitsaseemnetega. 
Küpsetada ahjus järgnevatel temperatuuridel
250 kraadi: 20 min
225 kraadi: 15 min
200 kraadi 15-20min
180 kraadi: lõpuni (ca 30min)

Vahepeal niisutada sepikut veega. Lasta ahjust välja võttes 20min vormis kuiva räti all jahtuda, võtta seejärel vormist välja ja katta niiske rätikuga.




Ülejäänud poolest eeltaignast valmistada leivataigen ja küpsetada leib.

0 comments:

Postita kommentaar

Related Posts with Thumbnails