26. märts 2010

Puuviljaleib

Pakun välja oma lemmiku variatsiooni tavalisele leivale. Puuviljaleiba ei sobi küll süüa kui traditsioonilist leiba, pigem on tegu koogilaadse küpsetisega. Kuid soojalt killu võiga on see äärmiselt nauditav!



Leiva baasiks olen kasutanud samasugust taignasegu kui tavalise leiva valmistamiselgi.

Ühe leiva jagu leivatainast
3dl erinevaid tükeldatud kuivatatud puuvilju
0.5 dl brändit või rummi
peotäis mandlilaaste
veidi poolitatud pähkleid või mandleid.
2 sl meelepärast (hapukamat) moosi (kasutasin õuna-alõtśa moosi)
1 dl rukkijahu

Haki kuivatatud puuviljad väiksemateks tükkideks ning pane paariks tunniks brändi või rummi sisse likku. Leotatud puuviljad lisa leivataignale koos mandlilaastude ning pähklitega. Sega kergelt ning lisa moos. Lisa taignale veel rukkijahu, kuna lisandid muudavad taigna palju märjemaks. Sõtku taigen läbi, vala võiga määritud või küpsetuspaberiga vooderdatud leiva- või keeksivormi ning aseta 4-6 tunniks sooja kohta kerkima. Kerkinud leiba küpseta antud temperatuuride kohaselt:
20 min 250 kraadi
15 min 220 kraadi
15 min 200 kraadi
180 kraadi lõpuni
Seda leiba peab küpsetama ca 15 min kauem kui tavalist leiba ning ta paratamatult jääb veidi märjema konsistentsiga kui tavaleib. Küpsetamise alguses aseta ahju põhjale kauss või ahjuplaat keeva veega. Paar korda küpsetamise vältel niisuta leiva pinda veega.
Valmis leib jäta 20ks minutiks vormi niiske rätiku alla jahtuma. Seejärel eemalda vormist ning lase edasi veidi jahtuda. Serveeri soojalt killu võiga või naudi ilma lisanditeta.


0 comments:

Postita kommentaar

Related Posts with Thumbnails