3. apr 2010

Traditsiooniline lihavõttepasha

Lihavõtted seostuvad pashaga ja pasha lihavõtetega. Ei saa üks teiseta. Kord aastas peab ja võib endale ka sellist imemaitsvat ja rammusat hõrgutist lubada. Õige pasha on minu jaoks kuumutatud pasha, kuigi vahepeal tegin kuumutamata ja munata variante. Kuumutamata toorest muna mina salmonelloosihirmus süüa ei suuda. Aga seekordne pasha oli imehea. Varasemalt olin kasutanud sarnast retsepti, kuid nüüd asendasin hapukoore vahukoorega (et ikka veel rammusam oleks, eks :)), nagu Ragne on soovitanud. Ja tulemus on tõesti suurepärane!



1 kg kohupiima (teralist)
200 ml vahukoort
4 muna, munakollased ja -valged eraldatud
200 g võid
3 dl suhkrut
1 tl vanillisuhkrut
150 g rosinaid
50 g maapähkleid, peeneks hakituna
50 g mandlilaaste, kergelt peeneks hakituna
veidi kuivatatud aprikoose, hakituna

Kohupiim asetada koos vahukoorega potti. Lisada suhkruga vahustatud munakollased, vanillisuhkur, sulatatud või, rosinad, pähklid ja mandlilaastud. Segu kuumutada tasasel tulel pidevalt segades kuni keemiseni. Võta tulelt ja lisa ettevaatlikult vahustatud munavalged. Vala segu pasha vormi või  kuumas vees niisutatud marliga vooderdatud sõelale (minul tuleb antud kogusest kaks sõelatäit e kaks pashat, kuid sõelade suurus on erinev). Lase kausi kohal nõrguda ööpäev. Eraldub kollakas kohupiimavadak, mida saab edukalt kasutada näiteks pannkookide või mõne saiataigna valmistamiseks (kasutada piima asemel), tulemus tuleb võrratu! Kummutada pasha sõelalt alusele ning kaunistada kuivatatud aprikooside ja mandlitega.

0 comments:

Postita kommentaar

Related Posts with Thumbnails